O organizație infracțională de români a reușit să fure 1,2 miliarde de dolari din 100 de bancomate în Mexic, iar potrivit unui membru, aceștia ar fi reușit să fure 20 de milioane de dolari pe lună.
Se pare că banda românească activează încă din 2014 și operează cu precădere în destinații turistice din Mexic, unde a reușit să fure peste un miliard de dolari din bancomate. Autoritățile din Statele Unite, România și Mexic l-au identificat pe omul de afaceri Florian Tudor, „El Tiburon” (Rechinul), care locuiește în Cancun, drept presupusul lider al acestei bande.
Gruparea infracțională se numește Riviera Maya şi a reuşit să pună bazele propriei companii de bancomate denumită „Intacash”. Membrii grupării au instalat în ATM-urile amplasate în zonele turistice dispozitive sofisticate cu care au furat informaţiile de pe cardurile introduse de turişti.
Astfel, aceștia au clonat cardurile celor care utilizau bancomatele prin intermediul datelor furnizate de dispozitivele menționate. Ulterior, banii erau retrași în locații precum Indonezia sau Taiwan, potrivit altonivel.com.mx.
Bărbatul identificat drept liderul grupării, Florian Tudor supranumit „Rechinul”, este un om de afaceri român cu rezidență permanent în Mexic. Acesta susține că este un om de afaceri nevinovat şi legitim care a fost hărţuit de autorităţile mexicane. Anul trecut, autorităţile din Mexic l-au arestat pentru deţinere ilegală de arme şi au descins la proprietăţile sale întrun dosar deschis după asasinarea fostului său bodyguard, Constantin Sorinel Marcu.
De asemenea, „Rechinul” este cercetat și în România pentru legăturile sale cu crima organizată, tentativă de omor şi şantaj.
Operațiunea bandei românești a început în martie 2014, când, printr-o companie numită Top Life Services, a semnat un contract cu Banco Multiva pentru instalarea bancomatelor de la Intacash în centrele turistice.
„Controlăm aproximativ 100 de ATM-uri cu cipuri instalate în ele. În medie, fiecare aparat copiază aproximativ o mie de carduri în fiecare lună. Am retras aproximativ 200 de dolari de la fiecare din aceste carduri. 20 de milioane de dolari s-au retras în fiecare lună”, a declarat un fost membru al bandei, care a devenit martor în dosarul de urmărire penală din România.
Venitul anual a însumat aproximativ 240 de milioane de dolari iar întreaga operațiune cu ATM-uri a durat până în 2019, când suma obținută de-a lungul timpului ar fi ajuns la 1,2 miliarde de dolari.